top of page

S nevěstami kolem světa...


Proč jako nevěsty oblékáme bílé šaty? A kde mohou obléci celou "duhu"? Tak to mě vždycky zajímalo - jiné zvyky, tradice a kultura - interkultura :-)

Zajímá mě, jak lidé v daných kulturách přemýšlí, z čeho jejich myšlení pramení, z jakých historických souvislostí. Zní to složitě - je to ale velmi JEDNODUCHÉ :-) a tato oblast se dá "zkoumat" z mnoha pohledů...

...třeba z pohledu významu barev...

A když barvy, tak na svatbě :-)

Vyrážíme na cestu kolem světa, podíváme se na různé zvyky v různých zemích...

TURECKO: Před tím, než nevěsta odejde z domu svého otce, její příbuzný (muž) jí uváže kolem pasu červenou stuhu - barva symoblizuje štěstí a sexualitu.

TIBET:Den před tibetskou svatbou dává ženich nevěstě svatební šaty a šperky - například čelenku, ozdoby do copánků nebo amulet - malou kovovou sochu Budhy.

BULHARSKO: Nevěsta má bíle natřený obličej ozdobený barevnými flitry, aby zdůraznila svou krásu - tento zvyk se praktikuje po staletí.

MAKEDONIE: Nevěsta obléká tradiční vyšívané šaty v červené, černé a bílé barvě.

SRÍ LANKA:

Nevěsta obléká krásně vyšívané bílé hedvábné sárí a závoj (po západním vzoru) - tím spojuje staré tradice a závan západní kultury. Její šperky obsahují lichý počet drahých kamenů - lichá čísla jsou považována za šťastná.

RUSKO:

Krásný oděv nevěsty (kostým tradiční nevěsty mezi lidmi Khakas, kteří žijí v Rusku, má vlněnou čepici a těžkou spodničku, aby nevěst v teple v teplotách pod bodem mrazu.

Rusko - lid Khahas (Ilya Naymushin/Reuters)

ORTODOXNÍ ŽIDÉ: Nevěsta v této kultuře obléká volné bílé šaty až na zem, s dlouhými rukávy a límečkem, které odhalují pouze její ruce (dlaně) a obličej.

SÝRIE:

Syrské nevěsty mají šaty s dlouhými rukávy a zlaté šperky, které nastávající manžel věnoval rodině nevěsty. Barvu šatů mohou nevěsty volit z barev duhy. Většina nevěst dává přednost bílé.

INDONÉSIE: Kutlura jednotlivých ostrovů se liší. Většina nevěst ale obléká šaty v zářivých barvách doplněné krásnými zlatými výšivkami. Tyto fotografie Vám možná budou povědomé, už jste je někdy viděla... Indické ženy si nechávají tři dny před svatbou pomalovat nehty, ruce a nohy henou s motivy ptáky a květin.

Indie - tetování henou (Damir Sagolj/Reuters)

INDIE:

Oděv indické nevěsty se skládá ze šestnácti částí. Hlavní částí je červené sárí pro štěstí (ve východní kultuře je barvou štěstí červená, případně se kombinuje se zlatou - červeno-zlaté jsou i tradiční šaty čínských nevěst). Dalšími ozdobami jsou například ušní manžety, jemné řetězy kolem kotníků nebo červený prášek, který se aplikuje na vlasy...

NÚBIE:

V Núbii nevěsta nosí tři závoje: první je barevný, další je přes obličej a třetí, bílý a těžký zcela zakrývá hlavu.

LIMA, PERU:

V horách Limy a Peru tradiční nevěsty budí pozornost v červeno-černých šatech, které mají několik vrstev z vyšívaných spodniček.

MALI:

V Mali nevěsty oblékají plášť, který se nazývá kaftan a odpovídá barvě oblečení ženicha. Bílá je nejběžnější, ale někteří svatebčané se rozhodují také pro barvu levandulovou - barvu africké královské rodiny.

KOREA:

Tradiční korejský hanbok používají nevěsty tisíce let.

ČEČENSKO: v Čečensku se dbá na skromnost - nevěsty mají bílé šaty a pokrývku hlavy. Kovové spojovací prvky zdobí poprsí a stříbrný pásek se dědí z matky na dceru.

Čečensko (Musa Sadulayev/AP)

IRÁK:

Irácká nevěsta by mohla držet rekord v převlékání :-) Má sedm šatů, každé v jiné barvě duhy. Červená například představuje lásku a romantiku.

ITÁLIE:

Italské nevěsty občas nahrazují "něco modrého" za zelené šaty nebo ozdobu, neboť tato barva symbolizuje štěstí a plodnost.

AMERIKA:

To by nebyla Amerika, kdyby tam nevěsty nejvíce neexperimentovaly :-) Nejvíce právě v této oblasti volí zkrátka jinou barvu šatů než bílou :-)

CO ŘÍKÁ HISTORIE:

V historii bílá barva pro svatební šaty používána nebyla. Nevěsta si zkrátka vybrala nejhezčí šaty ze svého šatníku a v těch se vdala. Bílá se v Evropě začala používat až v 19. století - konkrétně v roce 1840 se anglická královna Viktorie vdávala a zvolila zářivě bílé šaty - každá nevěsta potom chtěla být "jako královna" a zvyk v podobě bílých šatů se u nás "zabydlel".

Dnes díky globalizaci se bílé šaty "zabydlují" i v dalších kulturách...

Celý článek s dalšími fotografiemi najdete zde.

TOP příspěvek:
Nejnovější příspěvky:
Archiv příspěvků:
Hledat podle kategorií:
Zatím žádné štítky
bottom of page